ΧΑΜΣΤΕΡΑΚΙΑ

Πρόλογος
Αυτή η σελίδα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στα χαμστεράκια, και συγκεκριμένα στα χάμστερ νάνους και ιδιαίτερα στη ράτσα Winter White. Με τα χάμστερ νάνων ράτσας Roborovski ή Campbell, χάμστερ Syrian ( ή Golden) , Chinese, άτριχα και τα λοιπά δε θα ασχοληθούμε καθόλου. Το ξέρω ό,τι σας έχω πρήξει με τις πολλές μου σελίδες αλλά πιθανότατα να μη φτιάξω άλλο blog και τα ενδιαφέροντα μου είναι πολλά. Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώτου χάμστερ μου (σύντομα θα πάρω και άλλο), της Cookie (νανάκι, ράτσας Winter White Sapphire) η οποία έφυγε από αυτό τον κόσμο στις 5 Ιουλίου του 2012.
Για όλους τους...χαμστεροφανατικούς.
Καλή διασκέδαση.

Χάμστερ Νάνοι Γενικά

Τα νανάκια winter white (η αλλιώς τα χάμστερ Σιβηρίας) ονομάζονται έτσι εξαιτίας της ικανότητάς τους να αλλάζουν χρώμα το χειμώνα από σκούρο γκρίζο σε άσπρο όταν βρίσκονται στο ύπαιθρο σαν καμουφλάζ. Ανάλογα με το χρώμα τους τα νανάκια winter white χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.



Τα χάμστερ τύπου Normal Agouti. Μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε ότι το χρώμα του σώματός τους στην πλάτη είναι σκούρο γκρίζο( και λίγο καφέ) με άσπρη κοιλίτσα και μια χαρακτηριστή μαύρη γραμμή στην πλάτη (την οποία έχουν και οι 3 χρωματικοί τύποι των Winter White)

 Sapphire. Η διαφορά τους με αυτή των Normal Agouti είναι το χρώμα της πλάτης είναι απαλό γκρίζο και η μαύρη γραμμή είναι επίσης λιγάκι πιο ανοιχτόχρωμη. Πήρε το όνομά του Sapphire από το απαλό τόνο μπλε που δύσκολα μπορεί να διακριθεί πάνω στο γκρίζο. Παρόλα αυτά θα μπορούσα με κάλλιστα να το ονομάσουμε ανοιχτόχρωμο Agouti.



 Pearl. Η διαφορά του με τους 2 άλλους χρωματικούς τύπους είναι ό,τι είναι άσπρο με μικρή απόχρωση του γκρι στη ρίγα της πλάτης στα αυτιά και λίγο πάνω στη γούνα του. Όσο μεγαλώνει, η γκρίζα απόχρωση της γούνας του εξαφανίζεται εντελώς και γίνεται ένα όμορφο άσπρο μαλλιαρό μπαλάκι με μαύρα ματάκια.


Τώρα που μάθαμε λίγα πραγματάκια για την εμφάνιση των Winter White ας δούμε και λίγα για το χαρακτήρα τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Είναι τα πιο ήρεμα και οικεία στους ανθρώπους από όλες τις υπόλοιπες ράτσες χάμστερ, αυτό όμως δε σημαίνει ό,τι δε μας φοβούνται! Και αυτά χρειάζονται εκπαίδευση για να μάθουν να μη φοβούνται όταν τα κρατάτε στα χέρια σας (πράγμα που θα το δούμε άλλη φορά).
Είναι επίσης και τα πιο σκληροτράχηλα, αντέχουν, δηλαδή, στις αρρώστιες ΛΙΓΑΚΙ πιο πολύ από τα άλλα χάμστερ.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΛΟΥΒΙΟΥ- ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Πρωτού αγοράσετε το χαμστεράκι σας θα πρέπει να εξοπλιστείτε κατάλληλα.

Τα απαραίτητα για το κλουβί σας:
-Σπιτάκι (ευρύχωρο)
-Τροχός και Παιχνίδια για γυμναστική
- Ποτίστρα και ΟΧΙ ΜΠΟΛ
-Ροκανίδι
-Μπολ για φαγητό
-Ξύλινο παιχνίδι για μάσημα αν και συχνά δε το χρησιμοποιούν( προτιμούν τα κάγκελα, πράγμα απολύτως φυσικό)

Γενικά το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο για να μπορεί το χάμστερ να τρέχει και να γυμνάζεται καλά. Προσέξτε τα κάγκελα του κλοβιού, πρέπει να είναι αρκετά στενά ώστε να μην μπορεί να σφηνωθεί σε αυτά όταν θα σκαρφαλώνει (τα χάμστερ σκαρφαλώνουν στα κάγκελα του κλουβιού) ή να ξεφύγει. Όχι πλαστικό στο κλουβί γιατί το χάμστερ δε θα μπορεί να λαμβάνει καθαρό οξυγόνο.
Το σπιτάκι δε πρέπει να είναι κοντά στο φώς, το χάμστερ ενοχλείται.
Ο τροχός πρέπει μεν να είναι ευρύχωρος αλλά όχι τεράστιος για να χωράει το χάμστερ αλλά να μην πέσει. Τον χρειάζεται απαραίτητα γιατί το χάμστερ γυμνάζεται τη νύχτα για να διατηρείται σε φόρμα.
Την ποτίστρα πρέπει να την ελέγχουμε συχνά αν δουλεύει γιατί το χάμστερ δε θα μπορεί να πιει νερό αν και δε χρειάζεται πολύ. Για λόγους υγιεινής δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το υπόστρωμα.
Το υπόστρωμα θα ήταν καλύτερο για το χάμστερ σας να είναι μπόλικο γιατί έχουν την ανάγκη να σκάβουν πολύ για να αποθηκεύουν το φαγητό τους. Συνιστώ ροκανίδι και όχι χαρτί ή το carefresh το οποίο είναι πολύ δημοφιλές σε άλλες χώρες αλλά δεν είναι φυσικό και βρωμίζει γρήγορα. Αλλαγή πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 εβδομάδες (ή 1 αν βρωμίζει πιο συχνά) Ο εξοπλισμός πρέπει να απολυμαίνεται με καυτό νερό (όχι οινόπνευμα γιατί μυρίζει) γαι να αποφύγουμε τις μολύνσεις.
Το μπολ το γεμίζουμε καθημερινά με φρέσκια λαχανικά και κάθε βδομάδα να αλλάζουμε την ξηρά τροφή του.


Τα υπόλοιπα θα σας τα γράψω άλλη φορά. Μείνετε ενήμεροι.




Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012


Διατροφή των Χάμστερ

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνετε στη σωστή διατροφή των χάμστερ. Φυσικά μπορείτε να την προμηθευτείτε από το κοντινό pet shop. Πρέπει να γίνεται αλλαγή μία φορά την εβδομάδα. Παρόλα αυτά σαν συμπληρώματα διατροφής μπορείτε να δίνετε φρούτα και λαχανικά.

ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑΜήλα (όχι για χάμστερ νάνους)
Μπανάνες (όχι για χάμστερ νάνους)
Φασόλια (εκτός από τα ακατέργαστα κοινά φασόλια)
Λάχανο
Μπρόκολο
Καρότα (όχι για χάμστερ νάνους)
Κουνουπίδι
Σέλινο
Καλαμπόκι
Φρέσκο κολοκυθάκι
Αγγούρι
Αγριοραδίκι (φύλλα και άνθη)
Σταφύλι
Κατσαρό λάχανο
Μπιζέλια
Πατάτα
Σπανάκι
Γλυκοπατάτα
Ρέβα
Νεροκάρδαμο
Νέο γρασίδι



ΠΟΤΕ μα ποτέ μην ταΐσετε τα χάμστερ σας με γλυκά ή σοκολάτες. Εκτός του ότι δεν έχουν διατροφική αξία, μπορεί να κολλήσουν στη γναθιαία κοιλότητα αποθήκευσης τροφής, προκαλώντας σοβαρή ζημιά, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να διορθωθεί. (Σημείωση: Πολλές λιχουδιές για χάμστερ του εμπορίου περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.)















 Να πώς μοιάζουνε τα κανονικά μενού χάμστερ.



ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Τα χάμστερ δεν αρρωσταίνουν συχνά και δεν χρειάζονται εμβόλια στον κτηνίατρο γιατί από τη φύση τος είναι πολύ καθαρά ζώα. Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά τα χάμστερ πλένονται 300 φορές την ημέρα. Να όμως μερικές από τις ασθένειες που μπορεί ένα χάμστερ να αποκτήσει.


1. Διάρροια (Wet tail= Υγρή Ουρά): Διάρροια στα χάμστερ μπορεί να προκληθεί εξαιτίας διάφορων λόγων. Η βασικότερη αιτία είναι το στρες. Στην ουσία προκαλείται από την δυσλειτουργία κάποιων στοιχείων της φυσικής χλωρίδας του εντέρου του χάμστερ, η οποία μπορεί να προκληθεί είτε από άγχος είτε εξαιτίας κάποιου εξωτερικού μικροβίου. Το βασικό σύμπτωμα είναι φυσικά οι υγρές και κολλώδεις εκκρίσεις, αλλά και η μείωση της όρεξης, η υπνηλία και ο κοιλιακός πόνος. Άλλωστε την ανεπίσημη ονομασία της την έχει πάρει εξαιτίας της εμφάνισης της ουράς και του πίσω μέρους. Η «υγρή ουρά» είναι σοβαρή ασθένεια για τα χάμστερ γιατί μπορεί πολύ γρήγορα να προκαλέσει γρήγορα αφυδάτωση. Πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν έχουμε παραπάνω από ένα χάμστερ γιατί είναι πολύ μεταδοτική. Επίσης είναι απαραίτητο να απολυμαίνεται συχνά το κλουβί και όλα τα αξεσουάρ για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο της ανακύκλωσης της ασθένειας. Η πρώτη μας κίνηση όταν καταλάβουμε ότι το ζωάκι μας έχει διάρροια είναι να απομακρύνουμε καθετί που μπορεί να του προκαλεί άγχος, να αλλάζουμε συχνά μέσα στη διάρκεια της ημέρας το νερό και, εφόσον το έχουμε μάθει να τρώει λαχανικά, να του δώσουμε αγγούρι, ή άλλα λαχανικά όσο το δυνατόν πιο μουσκεμένα. Επίσης πρέπει να ζητήσουμε από τον κτηνίατρό μας ηλεκτρολύτες για το νερό, που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

2. Καρκίνος: Οι καρκινικοί όγκοι είναι σχετικά συνήθεις στα χάμστερ. Ούτως ή άλλως όλα τα μικρά ζώα που ζούνε λίγο έχουν αυξημένη γενετική προδιάθεση για καρκίνο. Όπως ισχύει για όλα τα ζωντανά πλάσματα ο καρκίνος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Ο καλοήθης καρκίνος μεγαλώνει μέχρι ενός σημείου και μετά μένει σταθερός, και συνήθως δεν επηρεάζει τη ζωή του χάμστερ, αλλά ο κακοήθης συνήθως είναι θανατηφόρος. Δυστυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργικό τρόπο, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί κτηνίατρος που να μπορεί να το κάνει. Παρ’ όλ’ αυτά, ανάλογα την περίπτωση, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει τρόπους να κάνουμε την ζωή του καρκινοπαθούς χάμστερ πιο εύκολη.


3. Κύστες: Αν βρούμε κάποια κύστη ή εξόγκωμα στο δέρμα του χάμστερ δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό είναι καρκινικός όγκος. Μπορεί κάλλιστα να είναι μολυσμένη πληγή μετά από μάχη. Είναι ένας μικρός ή μεγαλύτερος, σκληρός όγκος κάτω από το δέρμα που πονάει στο άγγιγμα. Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο να παθαίνουν μολύνσεις από αμυχές που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στα μάγουλά τους από αιχμηρά πράγματα που πιθανόν να έχουν βάλει στο στόμα τους. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών (όπως και σε όποια άλλη μορφή μόλυνσης).

4. Μυκητίαση: Στη σημείο της μόλυνσης πέφτει το τρίχωμα και το δέρμα μοιάζει σαν πολύ στεγνό και ξεφλουδισμένο. Είναι ασθένεια που μόνο ένας κτηνίατρος με φάρμακα μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε είναι να απολυμαίνουμε καθημερινά το κλουβί και να το στεγνώνουμε καλά. Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν το πιάνουμε για να μην μεταδώσουμε την μόλυνση σε άλλα μικρά ζώα που τυχόν να έχουμε.


5. Παράλυση: Τα χάμστερ, αν δεν έχουν μέσα στο κλουβί αξεσουάρ με τα οποία μπορούνε να γυμνάζονται μπορούν να πάθουν μερική ή ολική παράλυση, ή ακόμα και ατροφία των ,μυών και των οστών, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που παθαίνουν το ίδιο πράγμα οι παράλυτοι άνθρωποι. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να παίρνουμε το μεγαλύτερο δυνατόν κλουβί που μπορούμε να αγοράσουμε και ο τροχός εξάσκησης είναι το βασικότερο (και ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό) παιχνίδι που οφείλουμε να βάλουμε μέσα στο κλουβί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα χάμστερ στη φύση διανύουν μέχρι και 5 χιλιόμετρα κάθε βράδυ.



Δευτέρα, 6 Αυγούστου

Εξημέρωση των χάμστερ


Τα νανόσωμα χάμστερ και ιδιαίτερα τα winter white είναι πολύ φιλικά ,από τη φύση τους, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις. Θα δώσουμε τώρα μερικές συμβουλές για τη φροντίδα και την εξημέρωση των χάμστερ.

Την πρώτη μέρα αγοράς του χάμστερ μην το πάρετε απευθείας στα χέρια σας. Το χάμστερ πρέπει πρώτα να συνηθίσει το νέο του κλουβί. Μετά από 1-2 μέρες είναι η ώρα να αρχίσετε την εκπαίδευσή του. Αρχικά πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας λιχουδιές για χάμστερ. Τα winter white τρελαίνονται ιδιαίτερα για ηλιόσπορους. Οι ηλιόσποροι, λοιπόν, είναι βασικοί. Για περίπου μια βδομάδα δίνετε τους λιχουδιές με το χέρι σας για να σας συμπαθήσουν. Έπειτα βγάλτε το χάμστερ σας έξω από το κλουβί και δώστε του εκεί μια λιχουδιά. Αν αισθανθεί άνετα και την πάρει, αυτό σημαίνει ό,τι νιώθει άνετα μαζί σας. Αν όχι, σημαίνει ό,τι ακόμα σας φοβάται. Δώστε του λίγο χρόνο ακόμα για να σας συνηθίσει. Ορίστε μερικές ακόμα συμβουλές.

 

Τι να κάνετε
Mιλήστε στο χάμστερ με ήρεμη, χαμηλή φωνή
Πλένετε τα χέρια σας ώστε η μυρωδιά σας να είναι πάντα ίδια
Επιτρέψτε του να σας μυρίσει για να ξέρει τι εισβάλει στην περιοχή του
Δώστε του χρόνο να ηρεμίσει αν τρομάξει στην αρχή
Να είστε υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται μέσα σε μια μέρα

Τι να μην κάνετε
Μην κάνετε απότομες ή εχθρικές κινήσεις-ξαφνιασμένο χάμστερ είναι αμυντικό χάμστερ
Μην κάνετε δυνατούς θορύβους-η ακοή τους είναι αρκετά ευαίσθητη
Μην το αφήνετε να πέσει από μεγάλα ύψη
Μην ενοχλείτε ένα χάμστερ που κοιμάται


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου