ΦΥΣΙΚΗ- ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Βιολογία

Για τη Βιολογία της 3ης Γυμνασίου συνιστώ το βιβλίο: Εισαγωγή στα γονίδια και το DNA


Υπέρ: Το βιβλίο αυτό μας κάνει μια εισαγωγή στο ενδιαφέρον και αμφιλεγόμενο θέμα του DNA, των γονιδιών καθώς και της γενετικής μηχανικής (Γ.Τ.τρόφιμα, κλωνοποίηση, Επιχείρηση Ανθρώπινο Γονιδίωμα,γενετική θεραπεία, τα μωρά του σχεδιαστηρίου και τους έλεγχους DNA)
Με τρισδιάστατη εικονογράφηση και διευθύνσεις στο διαδίκτυο ξεκινάει ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο εσωτερικό του κυττάρου.

Κατά: Το βιβλίο αυτό αν και αναφέρει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γενετικής μηχανικής δε δίνει μια ικανοποιητική παρουσίαση ως προς το θέμα της ηθικής. Παρόλα αυτά είναι καλό για γενικές γνώσεις χωρίς κριτική σκέψη.

To site www.usborne-quicklinks.com δίνει περισσότερες πληροφορίες, συναρπαστικά παιχνίδια και τη δυνατότητα κατεβάσματος εικόνας ανάλογα με τη σελίδα.


Για παράδειγμα στη σελίδα 4 για να κάνετε ζουμ στο DNA ενός ανθρώπινου χεριού επισκεφτείτε το site, βρείτε το βιβλίο και γράψτε τον αριθμό της σελίδας (4).

Ένα πολύ καλό και ενδιαφέρον βιβλίο.


Φυσική

Βασικές γνώσεις

Τι είναι ύλη;

είναι γενικός όρος που αναφέρεται στο συστατικό από το οποίο αποτελούνται όλα τα φυσικά αντικείμενα. Όλες οι ουσίες τα τα αντικείμενα που αποτελούνται από ύλη λέγονται υλικά. Με απλά λόγια ύλη είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται τα πάντα.


Τι είναι μάζα;

Μάζα είναι η ποσότητα της ύλης που συγκροτεί ένα σώμα.

Τι είναι το άτομο;

Άτομο είναι ένα σωματίδιο ύλης, τόσο μικρό που θα έπρεπε να το μεγεθύνετε 1 δισ. φορές για να το δείτε! Το άτομο ανακαλύφθηκε θεωρητικά από τον Λεύκιππο, μαθητή του Δημόκριτου, ο οποίος χωρίς πειραματικά δεδομένα υποστήριζε ό,τι η ύλη αποτελείται από μικροσκοπικά αδιάσπαστα σωματίδια που δεν μπορούν να διασπαστούν σε μικρότερα σωματίδια, εξού και η ονομασία άτομο (ετυμ. = άτμητο < α στερητ. + τέμνω). Αυτή ήταν η γνωστή ατομική θεωρία.  Η θεωρία αυτή επανεμφανίστηκε ή επανακαλύφθηκε από τον Τζόν Ντάλτον προκειμένου να ερμηνεύσει τις χημικές αντιδράσεις. (Αργότερα η θεωρία αυτή καταρρίπτεται καθώς τα άτομα διασπόνται και γίνεται η μεγάλη ανακάλυψη των κουάρκς)

Τι είναι ενέργεια;

Ενέργεια,είναι η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παράγει έργο. Με απλά λόγια ενέργεια είναι αυτό που προκαλεί κάτι να συμβεί. Η θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας.


BΙΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ DNA

Τις προάλλες είχα μια διαφωνία με το βιβλίο της 3ης  Γυμνασίου. Στο βιβλίο η ονομασία του DNA είναι δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ ενώ στο Εισαγωγή στα Γονίδια και στο DNA είναι δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ. Θα μου πείτε και λοιπόν τι έγινε; Τέτοιες λεπτομέρεις όμως οι γιατροί πρέπει να τις προσέξουν. Παιδιά, όποια ονομασία και να χρησιμοποιήσετε είναι σωστή. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην μπερδεύετε τη λειτουργία του DNA με το RNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου