Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΛΙΓΟ ...ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

 
Διπλοῦν ὁρῶσιν οἱ μαθόντες γράμματα.
 
 
Ας στοχαστούμε λίγο αυτή τη φράση που ειπώθηκε από τον Μέγα μαθηματικό, φιλόσοφο επιστήμονα και ηγέτη, Πυθαγόρα (580-490 π.Χ.)
 
Ίσως μας βοηθήσουν λίγο και τα αρχαία που μαθαίνουμε στο σχολείο.
 

ὁρῶ στα αρχαία σημαίνει βλέπω.

η λέξη μαθόντες είναι μετοχή και μεταφράζεται: αυτοί που μαθαίνουν (γράμματα)

Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι η φράση με βάση το συντακτικό της νέας ελληνικής δε βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Αν όμως αντιστρέψουμε τους όρους των προτάσεων βγάζουμε αυτή τη φράση: Αυτοί που μαθαίνουν (εννοώντας τους μορφωμένους φυσικά) γράμματα βλέπουν διπλά.


Καλά τα πήγαμε ως εδώ. Από φιλοσοφικής άποψης όμως ποια άραγε είναι η έννοια αυτής της φράσης;

Οι μορφωμένοι βλέπουν διπλά σε σύγκριση με τους αμόρφωτους. Κατά τη γνώμη μου η έννοια αυτής της φράσης είναι ότι αυτοί που δε γνωρίζουν γράμματα και δεν έχουν διαβάσει πολλά βιβλία τα βλέπουν όλα μονόπλευρα σε αντίθεση με τους μορφωμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους σε ψυχή και πνέυμα που μπορούν να δουν και την άλλη πλευρά του θέματος.

Άλλωστε έτσι δε γεννήθηκαν και οι προκαταλείψεις; Άνθρωποι που δε μπορούσαν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα με τη λογική, τα εξηγούσαν διατυπώνοντας θεωρίες για μυθικά και ανύπαρκτα πλάσματα. Αντίθετα οι μορφωμένοι κατάφεραν να εξηγήσουν με τη λογική που οφείλονται τα φυσικά φαινόμενα.

Η γνώση δεν είναι ντροπή. Είναι κάτι που το αποκτάς έπειτα από πολλή προσπάθεια και πολλούς αγώνες. Και σίγουρα με τη μόρφωση και τη γνώση ανοίγουν τα μάτια σου και πλέον μπορείς να δεις και τις δυο πλευρές του θέματος.

Βέβαια αυτή παραμένει η αποψή μου.

1 σχόλιο:

  1. SuperMr2 geia sou!
    endiaferousa h analysh sou. Epiases swsta kai kalypses ayth thn super diaxronikh frash tou Pythagora.
    Na sou zhthsw kati: grapse mas kati gia ta fthinopwrina trends sta xrwmata ayths ths xronias
    Eyxaristw
    M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή