Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τυχαίνει να το ξέρετε;



Αυτά τα γεγονότα μου κάνουν εντύπωση κάθε φορά που τα διαβάζω


1) Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη αντικαθιστά καμιά φορά το πλύσιμο των δοντιών. Δεν καταπολεμάει βέβαια τα μικρόβια όμως αυξάνει την παραγωγή σάλιου και προστατεύει τα δόντια και το σάλιο.


2) Η συχνή χρήση του ναρκωτικού "κάνναβη" μειώνει το IQ από την εφηβεία. Μελέτες έχουν δείξει πώς οι χρήστες αυτής της ουσίας ανάλογα με τη συχνότητα της χρήσης έχουν μείωση εώς 8 μονάδες από το IQ από τα 18 χρόνια εώς τα 38.


3) Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δε βλάπτει την καρδιά τόσο όσο το κανονικό τσιγάρο (ή χειρότερα όπως υποστηρίζουν μερικοί άνθρωποι). Μελέτες έδειξαν ότι οι καταναλωτές κανονικού τσιγάρου έχουν πιο γρήγορη αύξηση της πίεσης από τους καταναλωτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η αλήθεια όμως είναι ό,τι θα χρειαστούν μακροχρόνιες έρευνες για να αποδειχτεί αυτή η υπόθεση.


4) Θα αναρωτιέστε σίγουρα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο καστανά ή γαλανά μάτια και έχουν και γαλαζοπράσινα, καστανοπράσινα ή το ένα μάτι καστανό και το άλλο γαλάζιο ,αφού το επικρατές (ή κυρίαρχο) γονίδιο είναι το καστανό και το υπολειπόμενο είναι το γαλανό.


Διαβάστε τότε αυτό


Κάποιοι άνθρωποι έχουν μπλέ μάτια, άλλοι καστανά και άλλοι γκρι.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Το χρώμα των ματιών καθορίζεται μόνο από τους γονείς ή είναι κάτι πιο σύνθετο; Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το χρώμα των ματιών εξαρτάται μόνο από ένα γονίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο σύνθετο ακόμα, γιατί το χρώμα των ματιών είναι ένα πολυγονιδιακό γνώρισμα. Το χρώμα στα μάτια του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από τη μελανίνη που έχει στην ίριδα των ματιών.

Τα μπλε μάτια οφείλονται στην έλλειψη μελανίνης ενώ τα σκούρα καστανά μάτια έχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα (έλλειψη μελανίνης) έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια ενώ εκείνοι που έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν περίσσεια μελανίνης και τις περισσότερες φορές και σκουρόχρωμα μάτια.

Η έλλειψη μελανίνης εξηγεί επίσης γιατί τα μωρά όταν γεννιούνται με ανοιχτόχρωμα μάτια (συνήθως μπλε) και μετά σκουραίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχίζουν και παράγουν μελανίνη και έτσι σκουραίνει το χρώμα των ματιών τους.
Μπλε μάτια
Μεταξύ των ανθρώπινων φαινότυπων, τα μπλε μάτια είναι ένα σχετικά σπάνιο χρώμα ματιών. Βρίσκονται κυρίως στους ανθρώπους βόρεια ευρωπαϊκά και ανατολικο-ευρωπαϊκός κάθοδος, και σε μια μικρότερη έκταση, στους ανθρώπους νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή, και Κεντρική Ασία. Νότος Ασιάτες μπορέστε επίσης να έχετε τα μπλε μάτια, αλλά αυτό είναι ασυνήθιστο, εκτός από μεταξύ Pathans και στο Κασμίρ. Φινλανδία υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό των μπλε-ευεδ ανθρώπων, 90 τοις εκατό. Πολλοί άσπρος τα μωρά γεννιούνται με τα μπλε μάτια, αν και τα μάτια τους θα σκουραίνουν, ή χρώμα αλλαγής. Το χρώμα ματιών των περισσότερων νηπίων τίθεται μέσα σε μερικές ημέρες σε μερικές εβδομάδες, αν και το χρώμα ματιών μερικών ανθρώπων θα συνεχίσει να αλλάζει για διάφορα έτη. Αν και εξαιρετικά σπάνιος, άνθρωποι του Μαύρου/Αφρικανικά η κάθοδος μπορεί να έχει τα μπλε μάτια, μερικά παραδείγματα που είναι Θ*Γαρυ Dourdan, Michael Ealy, Blu Cantrell και Θ*Βανεσσα Williams.
Το μπλε χρώμα ματιών είναι α υπολειπόμενος γνώρισμα, και γονίδιο πρέπει να είστε παρών (εν τούτοις όχι απαραιτήτως προφανής) και στους δύο γονείς για ένα παιδί για να γεννηθεί με τα μπλε μάτια.
Το μπλε χρώμα ματιών περιέχει επίσης λιγότερων μελανίνη, όποιος προστατεύει από τη ζημία ήλιων. Συνεπώς, οι μπλε-ευεδ άνθρωποι είναι πιό ευαίσθητοι αμφιβληστροειδικός ζημία ή σχετικοί όροι λόγω στην εκτενή έκθεση ήλιων.
Τα μάτια χωρίς μελανίνη εμφανίζονται μπλε οφειλόμενα σε εκλεκτικό διασπορά από το φως στη διαφανή ίριδα καμία μπλε χρωστική ουσία δεν περιλαμβάνεται (το ίδιο φαινόμενο που προκαλεί το μπλε χρώμα του ουρανού).
Στο μέσο -20ός αιώνας μετά από την αυγή των ταινιών χρώματος, τα μπλε μάτια θεωρήθηκαν πολύ επιθυμητός σε εκείνοι που επιδιώκουν να είναι Hollywood δράστες και ηθοποιοί. Αυτό έγινε λιγότερο αληθινό προς το τελευταίο μισό εκείνου του αιώνα.
Μαύρα μάτια
Αφρικανικά οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τα πολύ σκοτεινά καφετιά μάτια, σχεδόν εμφανιμένος μαύρος.
Πράσινα μάτια
Τα πράσινα μάτια είναι το σπανιότερο χρώμα ματιών. Τα πράσινα μάτια ο συχνότερα βρίσκονται στους ανθρώπους Κελτικός, Σλαβικός και Γερμανικός κάθοδος.
Μερικές φορές το χρώμα ματιών ενός προσώπου μπορεί να αλλάξει όπως εκείνο το πρόσωπο γερνά. Μπορεί να είναι παρόμοιο με τα μπλε μάτια.
Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες που δημοσιεύονται πάντα κοντά Εθνικός γεωγραφικός ήταν μια κινηματογράφηση σε πρώτο πλάνο Sharbat Gula, α Pashtun κορίτσι με τα τρομάζοντας πράσινα μάτια σε δυτικό Αφγανιστάν από Θ*Στεβε McCurry 1984. Οι λεπτομέρειες των ίριδών της που συλλήφθηκαν από τη φωτογραφία χρησιμοποιήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά της αφότου επανεντοπίστηκε μέσα 2003.
Καφετιά μάτια
Η μεγάλη πλειοψηφία των παγκόσμιων ανθρώπων έχει τα σκοτεινά μάτια, έκταση από καφετή σχεδόν σε μαύρο. Ανοικτό καφέ είναι επίσης παρών σε πολλούς ανθρώπους, αλλά σε μια μικρότερη έκταση. Οι περισσότεροι από τους αρχικούς κατοίκους Αφρική, Ασία και Αμερική έχετε τα καφετιά μάτια. Τα καφετιά μάτια βρίσκονται επίσης μέσα Ευρώπη, εν τούτοις μέσα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς δεν πρόκειται να υπερισχύσουν στην ίδια έκταση. Σε αυτόν τον πληθυσμό, τα καφετιά μάτια συνδέονται γενετικά με την καφετιά τρίχα.
Γκρίζα μάτια
Τα πολύ ανοικτό μπλε μάτια μπορούν να δώσουν την εντύπωση της ύπαρξης γκρίζα.
Μάτια της Hazel
Η Hazel χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τα μάτια που περιλαμβάνουν τα στοιχεία και των πράσινων ματιών και των καφετιών ματιών. Μερικοί φουντουκιά-ευεδ άνθρωποι έχουν τις ίριδες που μετάβαση από πράσινο στις άκρες ελαφρύ ή σκοτεινότερο καφετή σε έναν κοντινό το κέντρο.
Τα μάτια της Hazel μπορούν επίσης να έχουν τις σκιές ηλέκτρινου ή πορτοκαλιού που αναμιγνύεται μέσα με πράσινο και/ή καφετής.
Κόκκινα μάτια
επίδραση κόκκινος-ματιών συνήθως εμφανίζεται στις φωτογραφίες, ειδικά σε εκείνοι με τα ελαφριά μάτια. Στα ζώα με albinism, οι ίριδες μπορούν να εμφανιστούν κόκκινες οφειλόμενες σε μια έλλειψη της χρωστικής ουσίας μελανίνη. Αυτό δεν συμβαίνει άνθρωπος-ανθρώπινα albinos έχει κανονικά τα μπλε μάτια. Υπό ορισμένους όρους φωτισμού, στους ανθρώπους με albinism, και ίριδων/ή ο μαθητής θα εμφανιστεί ανοιχτό κόκκινο στη βιολέτα στο χρώμα. Αυτό οφείλεται translucency των ματιών τους και του φωτός που απεικονίζει από τον αμφιβληστροειδή τους.


Πηγή: http://wikipedia.qwika.com/en2el/Eye_color
Μη με κατηγορείτε για το κείμενο. Είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και επειδή δεν ξέρω το αρχικό κείμενο δεν μπόρεσα να το διορθώσω.










Και πώς ξέρεις αν το παιδί έχει καστανά ή γαλανά μάτια;


Μάτια γαλανά ή καστανά;
μητέρα με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά)
μητέρα με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
μητέρα με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
πατέρας με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά)
παιδί κατά 98% με μάτια καστανά
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
πατέρας με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 75% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
πατέρας με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
παιδί κατά 99% με μάτια γαλανά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου