Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αφιέρωμα- Kingdom Hearts

Το Kingdom Hearts είναι παιχνίδι δημιουργημένο από την εταιρεία Square Enix και την Disney, επίσης δημιουργό της επιτυχημένης σειράς Final Fantasy. Είναι η ιστορία ενός νεαρού ήρωα, του Sora, ο οποίος, προσπαθώντας να σώσει το σύμπαν από τις φοβερές δυνάμεις του σκότους, ταξιδεύει σε διάφορους ονειρικούς κόσμους της διάσημης εταιρείας κινουμένων σχεδίων, όπως η χώρα του Ποτέ, η Ζούγκλα του Tarzan κ.α.

Η ιστορία

Η στορία αρχίζει με τον Sora και τους φίλους του, Riku και Kairi, να φτιάχνουν μια σχεδία για να φύγουν από το απομονωμένο νησί στο οποίο ζουν και να γνωρίσουν καινούριους κόσμους. Την νύχτα της αναχώρησής τους όμως, μια εφιαλτική καταιγίδα καταστρέφει την πατρίδα τους και ο Sora μεταφέρεται αναίσθητος σε μια καινούρια διάσταση. Εκεί γνωρίζει τους Donald και Goofy ( ναι, τους γνωστούς), απεσταλμένους του βασιλιά Mickey. Οι τρεις τους λοιπόν αρχίζουν μια αναζήτηση όχι μόνο για τους χαμένους φίλους του Sora, αλλά και για την πηγή του κακού, που δεν είναι άλλη από την κακιά μάγισσα της Ωραίας Κοιμωμένης, Μαγκούφα (Maleficent), η οποία συγκρότησε ένα Συμβούλιο αποτελούμενο από διάσημους "κακούς" (villains) των κλασσικών ταινιών κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures με βασικό σκοπό να βοηθήσει τις δυνάμεις του σκότους να κυριαρχήσουν στο σύμπαν.
Μέσα από το ταξίδι ο Sora αποκτά το όπλο του, ένα κλειδί με μαγικές ιδιότητες. Μετά από κάθε μάχη, ο Sora βρίσκει την κλειδαριά του κάθε κόσμου και τον κλειδώνει, έτσι ώστε να μην απορροφηθεί από το σκοτάδι, όπως το νησί του. Παράλληλα, ο Donald και ο Goofy προσπαθούν να φέρουν εις πέρας την δική τους αποστολή, να βρουν δηλαδή τον βασιλιά τους, που εξαφανίστηκε αφήνοντας μονάχα ένα γράμμα. Εννοείται, φυσικά, ότι όπουν πατούν ρωτούν και για την τύχη της Kairi και του Riku.

Οι κόσμοι

Στους κόσμους του Κingdom Hearts μπορεί να πάει κανείς σε διάφορους κόσμους χρησιμοποιώντας το Gummi Ship. Οι περισσότεροι από τους κόσμους βασίζονται σε κλασσικές ταινίες της Disney, με τα γεγονότα να εξελίσσονται ελαφρώς διαφοροποιημένα απ' ότι στο ομώνυμο κινούμενο σχέδιο.
  • Traverse Town: Είναι η πόλη στην οποία ξυπνάει ο Sora.
Έχει δημιουργηθεί για το παιχνίδι, μιας και αυτή η πόλη αποτελεί καταφύγιο για τους πρόσφυγες των κατεστραμμένων κόσμων. Εκεί ζουν και βοηθούν τον Sora πολλοί ήρωες από την σειρά Final Fantasy, όπως η Aerith, ο Leon και η Yuffie. Στην πόλη αυτή ζουν επίσης ο Μάγος Merlin, η Φλώρα (Flora), η Δώρα (Fauna) και η Χιονούλα (Merryweather), οι τρεις καλές νεραϊδονονές της πριγκίπισσας Αυγής (Princess Aurora), κόρης του βασιλιά Στέφανου (King Stefan) και συζύγου του πρίγκιπα Φίλιππου (Prince Phillip), γιου του βασιλιά Ουμβέρτου (King Hubert), η οποία τσίμπησε το δάχτυλό της στην ρόκα μιας ανέμης και έπεσε σ' έναν βαθύ ύπνο ύστερα από την μοχθηρή κατάρα που της έριξε η μάγισσα Μαγκούφα την ημέρα της γέννησής της, για να εκδικηθεί τους γονείς της που δεν την προσκάλεσαν στην χαρμόσυνη γιορτή, καθώς και η καλή νεραϊδονονά της Σταχτοπούτας, η οποία μετατρέπει ορισμένους μαγικούς κρυστάλλους σε πνεύματα, τα οποία την ώρα της μάχης μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από επίκληση (summon).
Ο Sora φτάνει εκεί την στιγμή που η Αλίκη δικάζεται, και παρόλο που φέρνει στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά της, εκείνη φυλακίζεται. Προσπαθώντας λοιπόν να την σώσουν, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Έτσι συνηδητοποιούν γιατί το Συμβούλιο των Κακών κάνει επιδρομές στους κόσμους: σκοπός τους είναι να βρουν τις Πριγκίπισσες της Καρδιάς, ν΄ανοίξουν την Τελευταία πόρτα, και να βυθίσουν τα πάντα στο σκοτάδι.
Σκοτώνεται ο κακός Clayton (ο οποίος, υπόψιν, είναι μέρος του Συμβουλίου) και σώζονται οι γορίλες. Ο Sora, από κάποια υπονοούμενα του Tarzan, πίστευε ότι θα βρει εκεί τους φίλους του, γελιέται όμως.
  • Οlympus Coliseum: Το στάδιο στο οποίο προπονείται ο Ηρακλής και στο οποίο ο Sora θα προσπαθήσει να γίνει ήρωας.
Ο Άδης (μέλος του Συμβουλίου και αυτός) θέλει να τον εξαφανίσει, οπότε μισθώνει τον Cloud (ήρωα του Final Fantasy 7) για να τον σκοτώσει. Κάθε φορά που ένας δύσκολος κόσμος κλειδώνεται, ξεκινάει ένας καινούριος διαγωνισμός. Στο τέλος, ο Sora αντιμετωπίζει τον Sephiroth.
  • Agrabah: Η χώρα του Αλαντίν και της Γιασμίν.
Ο σατανικός βεζίρης Τζαφάρ (μέλος του Συμβουλίου των Κακών), μεταμορφωμένος σ' ένα τερατώδες κόκκινο τζίνι, προσπαθεί ν' απαγάγει την Γιασμίν γιατί είναι μια από τις Πριγκίπισσες της Καρδιάς που θέλει το Συμβούλιο.
Πολεμώντας έναν κακό που έχει καταπιεί τον Pinocchio και μοιάζει με γλίτσα, ο Sora ανακαλύπτει ότι ο φίλος του, Riku, τον πρόδωσε, προσχωρώντας στο στρατόπεδο της παντοδύναμης κακιάς Μαγκούφας.
Η όλη πόλη είναι γενικά φρικιαστική, με εξαίρεση ίσως το σκυλάκι του βασικού ήρωα Jack, τον Zero. Στον κόσμο αυτόν ο Sora πολεμά τον Oogie - Boogie, ένα μέλος του Συμβουλίου αποτελούμενο από αλεύρι.
  • Αtlantica: Όπως δηλώνει και το όνομα, είναι ένας υποθαλάσσιος κόσμος, ο κόσμος της Ariel.
Σε γενικές γραμμές, παρέχεται βοήθεια στον πατέρα της, τον μυθικό βασιλιά των Ωκεανών, Τρίτωνα, να ξαναπάρει πίσω την τρίαινά του, που την έκλεψε η Ariel για χάρη της Ούρσουλας (επίσης μέλος του Συμβουλίου). Η ιστορία είναι σχεδόν η ίδια με την ταινία, μόνο που απουσιάζει ο καλός πρίγκιπας Eric.
Βασικά, αποτελείται μονάχα από τον Πύργο του Λονδίνου (Big Ben) και από το πειρατικό πλοίο του δαιμόνιου Κάπτεν Χουκ, τον οποίο πολεμάτε και στο τέλος (να μην αναφέρουμε καλύτερα ότι είναι μέλος του Συμβουλίου των Κακών).
  • Hollow Bastion: Το αρχηγείο των Κακών!
Φτάνοντας εδώ, θα πρέπει να έχετε ξεκληρίσει το μισό Συμβούλιο, οπότε σας μένει ο αρχηγός, ο οποίος είναι... ο Rikku. Ή, μάλλον, είναι το σώμα του Rikku το οποίο έχει καταλάβει ο Ansem, άλλοτε μελετητής του Σκότους και τώρα υποχείριό του. Αφού λοιπόν o Sora καταφέρει (με την βοήθεια του Mickey, του Goofy, του Donald, του βασιλιά Τρίτωνα και των τριών καλών νεράϊδων) να νικήσει την διαβολική μάγισσα Μαγκούφα (η οποία ως γνωστόν μεταμορφώθηκε σ' έναν φοβερό μαύρο δράκο για να τον εξοντώσει) και τον προδότη Rikku ξαναβρίσκει την Kairi. Επιτέλους!
  • End of the world: Είναι ο τελευταίος κόσμος, η Τελική Μάχη, O Sora θα αντιμετωπίσει τον Ansem.
Η Μάχη του καλού εναντια στο κακό.

Oι χαρακτήρες

Sora: Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Είναι δεκατεσσάρων χρονών, και η πατρίδα του είναι τα Destiny Islands. Ο Sora αποκτά και αρχίζει να χρησιμοποιεί σαν όπλο το Keyblade, ένα όπλο με την μαγική ιδιότητα να κλειδώνει τους κόσμους και να τους απαλάσσει από τον κίνδυνο των σκοτεινών δυνάμεων. Ο Sora είναι ο εκλεκτός που θα νικήσει αυτές τις δυνάμεις, απ' ότι φαίνεται τουλάχιστον. Ψάχνει σε όλους τους κόσμους τους φίλους του, και ανακαλύπτει, κάποια στιγμή που χάνει το Keyblade (βασικά του το παίρνει ο Riku), ότι το αληθινό φως βρίσκεται στην καρδιά, και ότι δεν νικιέται ποτέ. Χάρις σε αυτό το φως που ανακαλύπτει καταφέρνει και νικάει τον Ansem.
Goofy: Ο Αρχηγός της Φρουράς του Βασιλιά Mickey. Ακολουθεί τον φίλο του Donald σε αναζήτηση του βασιλιά του και γνωρίζεται με τον Sora στην Traverse Town. Σε αντίθεση πάντως με τις περισσότερες περιπέτειες του Mickey Mouse που πρωταγωνιστεί, στα οποία φαίνεται παντελώς ηλίθιος και εντελώς άχρηστος, στο παιχνίδι αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμος από τον Donald, καθώς έχει πιο πολλή ζωή από αυτόν και τα χτυπήματά του είναι περισσότερο θανατηφόρα. Ο Goofy χρησιμοποιεί σαν όπλο μια ασπίδα, πράγμα που του εξασφαλίζει πολλούς πόντους άμυνας. Κατά την διάρκει του παιχνιδιού μπορεί να μάθει καινούριες, δυνατότερες επιθέσεις. Σε ορισμένες όμως μάχες είναι σχετικά αδύναμος, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει ξόρκια.
Donald: Ο Αρχιμάγος του Παλατιού του Βασιλιά Mickey. Μαζί με τον φίλο του Goofy προσπαθούν ν' αναζητήσουν ίχνη του βασιλιά τους και του κλειδιού του Sora, μέχρι που πέφτουν πάνω του (στην κυριολεξία) στην Traverse Town. Ο Donald μιλάει με την γνωστή παπίστικη φωνή του, οπότε πάλι καλά που υπάρχουν και υπότιτλοι. Ο Donald δεν έχει μεγάλη δύναμη, έτσι μπορεί να κάνει ζημιά μόνο με μάγια (αυτός μαθαίνει στον Sora το πρώτο του ξόρκι). Έχει γενικά μικρή ζωή και αρκετές φορές είναι καλό να τον αντικαταστήσουμε. Γενικά όμως, είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε, καθώς κάθε φορά που ο Sora έχει πρόβλημα με την ζωή του, εκείνος κάνει ένα ξόρκι θεραπείας και την αποκαθιστά.

Το τραγούδι 

Το soundtrack του παιχνιδιού, που ακούγεται στην αρχή και στους τίτλους του τέλους, ονομάζεται Simple and Clean και εκτελείται από την διάσημη στην Ιαπωνία τραγουδίστρια Utada Hikaru.


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Είδος
Παιχνίδι δράσης-ρόλων
Πλατφόρμα/εςPlayStation 2, PlayStation Portable, Game Boy Advance, Nintendo DS, Κινητό τηλέφωνο
Ημερομηνία/ες
κυκλοφορίας
28 Μαρτίου 2002 (Ιαπωνία)
17 Σεπτεμβρίου 2002 (Βόρεια Αμερική)



Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.





1 σχόλιο: